Odprtje razstave fotografij g. Evgena Bavčarja z naslovom Svet skozi leče slepega umetnika

Datum objave: 28.04.2016

...........................................................

V prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju, so 26. aprila 2016,  odprli razstavo fotografij slovenskega filozofa in umetnika Evgena Bavčarja z naslovom Svet skozi leče slepega umetnika

Gre za razstavo, ki je po besedah njenega avtorja ogledalo Slovenije in ki prinaša slovensko luč v Evropo.

"Mi smo bili že dolga leta v Evropi, samo smo bili v senci. Zdaj so te sence nekako izginile. Tudi naša luč prihaja v Evropo (...) naša identiteta, kultura in preteklost," je povedal Bavčar ob odprtju razstave, ki gostuje v Bruslju ob 25-letnici slovenske samostojnosti.

Za razstavo je izbral fotografije, ki govorijo o Evropi in Sloveniji, o spominih na desetdnevno vojno in na lastno otroštvo, pa tudi o mestih Evrope. "So slovenske slike, vendar zelo evropsko zasnovane," je dejal.

Evropski poslanec Lojze Peterle, na čigar pobudo je bila razstava pripravljena, je v govoru spomnil, da razstava poteka v težkih časih za Evropo, ko se zdi, da več Evrope ni mogoče. "Verjamem, da je Bavčar tukaj zato, da nam odpre oči."

Evropska poslanka in nekdanja komisarka za pravosodje Viviane Reding pa je ob prebiranju umetnikovega življenjepisa z občudovanjem in presenečenjem ugotavljala, kaj lahko zmore slepi gospod Evgen Bavčar in kako globok umetnik je.

Gospod Peterle je Evgena Bavčarja predlagal v postopek za nominacijo za Državljana Evrope. Iz vsake države namreč evropski poslanci predlagajo enega ali več kandidatov, evropski parlament pa izbere potem osebo, ki prejme priznanje Državljan Evrope.

Zaradi vseh teh  dogodkov se je g. Peterle odločil povabiti  krajane g. Bavčarja, ki so se z veseljem odzvali povabilu. Potovanje je koordiniral in vodil Andrej Černigoj iz Vipavskega Križa, asistent g. Peterleta, z pomočjo Stojana Stoparja in Angela Vidmarja. V ta namen so bile povabljene pevke, DPS Zarja DU Ajdovščina in na otvoritvi, kot prvo pesem, zapele« Pod Čavnom visokim prebivam«Potovanje na ta veličastni dogodek za gospoda Evgena Bavčarja, Lokavčane  in Slovence nasploh, je podprla tudi Občina Ajdovščina.

-----------
Prispevek iz dogodka je pripravila g. Nevenka Vidmar. Slike iz obiska Bruslja in razstave si lahko ogledate tukaj.