Minili so Lokavški kulturni dnevi 2015

Datum objave: 19.10.2015

...........................................................

Lokavški kuturni dnevi 2015 so za nami. Fotografije iz prireditve so na ogled v galeriji. Spodaj si lahko preberete kratek sestavek, ki ga je pripravila KS Lokavec.


Od petka, 9., do nedelje ,11. 10., smo se v Lokavcu v okviru Lokavških kulturnih dni 2015 spominjali 100-letnice začetka soške fronte. Pestro tridnevno kulturno dogajanje je rezultat zglednega sodelovanja KS Lokavec z obema sodelujočima domačima društvoma, Društvom za oživljanje lokavškega izročila DOLI in Športnim društvom Slano blato Lokavec , ter Občino Ajdovščina.

V treh dneh smo lahko zadostili mnogim kulturnim okusom: začeli smo z odprtjem razstav, ki jih je na ogled postavilo društvo DOLI, v katerega organizaciji je potekala tudi sobotna okrogla miza z zanimivimi gosti, člani Slanega blata pa so ob pomoči lokavških pevcev z dramskim prizorom Oj, Doberdob poskrbeli za kulturni utrinek osrednje sobotne prireditve. Na omenjeni prireditvi smo lahko prisluhnili nagovoru župana Tadeja Beočanina, slavnostnemu govorniku Dragu Sedmaku in predsedniku KS Lokavec Angelu Vidmarju, ki je v vrhuncu večera podelil priznanji Edmunda Čibeja za leto 2015 Alenki Furlan in Francu Černigoju: Alenki Furlan za izjemno delo pri izobraževalnem, družbenem in kulturnem razvoju Lokavca in njegovih prebivalcev ter Francu Čenigoju za izjemen prispevek pri ohranjanju lokavškega ljudskega izročila in spomina na znamenitega Lokavčana Edmunda Čibeja. V nedeljo se je kljub zelo slabemu vremenu skupina pohodnikov pod okriljem društva DOLI podala na pohod po zaledju soške fronte ter lahko ob fotografijah in prikazu prevoza tovora podoživela takratni čas, zvečer pa smo tridnevno kulturno druženje sklenili v župnijski cerkvi svetega Lovrenca na koncertu izjemnega Goriškega okteta Vrtnica.

Ta skromen pregled ne more zaobjeti vsega, kar tovrstne prireditve in tudi letošnji LKD prinesejo kraju. Ne more podoživeti smeha in dobre volje na vajah, solz ob ganljivo zaigranem prizoru ali zapeti pesmi, radovednosti ob razstavljeni fotografiji znanih ljudi in krajev, skrbi ob napovedanem slabem vremenu, vse organizacije in predvsem želje, da bi lokavške kulturne dneve Lokavčani vzeli za svoje. Nikoli, pa naj posameznik še toliko gara, tako dogajanje ni delo posameznikov: spomnimo se le svetopisemske zgodbe, da sta na koncu dneva enako plačilo prejela tisti delavec, ki je bil v vinogradu cel dan, kot tisti, ki je prišel na delo tik pred koncem. Prav zato je vsak prispevek k celoti tako pomemben. Samo zavedanje, da le skupaj lahko ustvarimo res nekaj velikega, bo Lokavške kulturne dneve peljalo naprej. Hvala vsem za nesebično pomoč in voljo.

KS Lokavec


Sicer pa so vtise iz prireditve že strinile Ajdovske novice, o prireditvi pa so pisale tudi Primorske novice, in sicer v tiskani in spletni izdaji. Pod novico pripenjamo še nagovor predsednika KS Lokavec Angela Vidmarja, ki ga je imel na osrednji prireditvi.


Nagovor predsednika KS Lokavec Angela Vidmarja